شرایط چه در خارج از سازمان و چه در داخل سازمان دائماً در معرض تغییر است. یک رهبر کارآمد میداند چه زمانی برای تغییر سبک رهبری مناسب است تا مطابق با آنچه در هر مقطع زمانی لازم است وفق یابد. البته این امر نیاز به عوامل مختلفی دارد تا این اتفاق بیفتد.
سبک های رهبری
- 1 نخست، رهبر باید چهار سبک رهبری را که ما در مورد آنها بحث کردیم (رهبر بحران، رهبر گردآوری ایده، رهبر تشکیل تیم و رهبر توانمندسازی) بهطور کامل درک کند. رهبران باید مزایای هر یک را درک کنند و در انجام نقش مورد نیاز برای موفقیت در هر سبک آسوده خاطر باشند.
- در مرحله بعد، رهبر میخواهد از آنچه که در سراسر سازمان با عرضهکنندگان و مشتریان خود در جریان است، آگاه باشد و اگر شرایط به این تعدیل نیاز دارد، سبک متفاوتی را پیش بگیرد. بهعنوان مثال، اگر یک بحران واقعی اتفاق بیفتد، رهبر باید سریعاً وضعیت را ارزیابی کند و به سبک 1- رهبر بحران، تغییر جهت دهد تا بتواند هر کاری را که برای درست کردن کشتی لازم است انجام دهد و از طریق مجموعه مسائل فعلی حرکت کند. وضعیت دیگری که میتواند موجب انعطاف پذیری شود، وجود تیم ناکارآمد است. رهبر ممکن است لازم باشد وارد عمل شود و سبک 2- رهبر گردآوری ایده را نشان دهد و پس از گوش دادن به همه توصیههای تیم، تصمیمگیریهای سختی را آغاز نماید.
- سپس رهبر بهطور موقت، به این روش جدید هدایت تغییر جهت میدهد. این امر مستلزم برقراری ارتباط اساسی و تعهد قوی از جانب رهبر است تا هرچه سریعتر به مسیر پیشرفت به سمت همکاری برگردد. حائز اهمیت است که سازمان درک کند که رهبر نیاز دارد تا کنترل خود را بهطور موقت بهدست آورد. اگر کارمندان فکر کنند که واقعاً بحرانی وجود ندارد و رهبر از این شرایط فعلی برای بازیابی قدرت و بازگشت به نقش مدیر قدیمی استفاده میکند، اعتماد از دست میرود.
در این زمینه: اخذ بهترین تیم توسط تیم ها
برگرفته از کتاب جلوه برتری رهبری نوین در اقتصاد و سیاست