تنش متافیزیکی و خودشناسی در واقع، اگر ما نتایج ذهنی دیالکتیک کانت را به طور خلاص - نشر پیله

تنش متافیزیکی و خودشناسی

کتاب انقلاب فلسفی کانت
Rate this post

متافیزیک و خودشناسی

در واقع، اگر ما نتایج ذهنی دیالکتیک کانت را به طور خلاصه فراتر از لوازم منطقی و فنی آن بیان کنیم، شاید ما بگوییم که تنش درونی ایجاد شده در آن، در ذهن فلسفی­شده بیدار می­شود و خودآگاهی خود را از اوج می­گیرد.

از یک طرف، میل متافیزیکی یک میل خود عقل است. حتی وقتی که به پرسش­های بزرگ و مکرر رهنمون می­شود که درباره آن هیچ متافیزیک انتقادی امکان­پذیر نیست، همان پرسش، حیرت و تلاش برای ابژه­های متعالی باید به منزله فعالیتی عقلانی تلقی شود.

با وجود این، از طرف دیگر، این حرکت نامحدود به سمت جلو، اشتباهات غیر عقلانی و تناقضات را ایجاد می­کند. تلاش برای فروگذاری چنین پرسش­هایی یا «اصلاح» محتوی آن (همان­طور که فیلسوفان پوزیتیویست پیشنهاد کرده­اند، حتی خود کانت نیز) –یا رها کردن عقل به کلی، به نفع جواب­هایی که توسط شهود، میل، احساس نیاز، جهش ایمان، قدرت سنت یا اَشکال گوناگون الهام عرفانی، پیشنهاد شده­اند- به همان اندازه به عنوان امر غیر عقلانی داوری خواهد شد.

موضع عقلانی اصیل مستلزم این است که پرسش­های متافیزیکی بزرگ به عنوان پرسش­های معنادار و ضروری تشخیص داده شوند حتی اگر عقل انتقادی آنها را غیرقابل پاسخ معین کند. دو بدیل دیگر –[یعنی] نادیده گرفتن و فروخوردن پرسش­ها یا دادن پاسخ­های تسلی­بخش موهوم به آنها- دو صورت و شکل بی­خردی است.

از نطر کانت، عقل کرانمند است، با وجود این، تنها منبع موثق معتبر است. هر دوی این جمله­ها به یک اندازه تعیین­کننده هستند. آنچه عقل نمی­تواند فراهم آورد یا مسجل کند، ما نمی­توانیم واجد آن باشیم، در حالی که به رسمیت شناختن محدودیت عقل، تنها راه عقلانی برای زیستن بلکه حتی شاید تنها راه برای بنیاد خرد و حکمت نیز نیست.

مفهوم سنتی حکمت مبتنی بر هماهنگی ذهنی­ای است که منتج از شناخت عالی­ترین حقایق است. کمال مطلوب حکمت نزد شخص مدرن کانت، درک آگاهی محدودیت شخص و عقلانیتی است که دربردارنده آن است –شناختن آن، تنش میان پرسش­های معنادار و امکان­ناپذیری پاسخ­هایی است که وضعیت معتبر و موثق انسانی را تعیین می­کند و [همچنین] ایجاد این بازشناسی یک نیروی معین زندگی فرد است.

ابعاد استعلا از زندگی یک فیلسوف انتقادی ناپدید نمی­شود. برعکس، به عنوان یک موضوع همیشگی بر روی آن بال می­کشد، یعنی به عنوان افقی که هم معنادار است و هم نازندودنی که در مقابل آن، ما محدودیت خود را زیست می­کنیم.

از وسوسه به شنیدن صداهایی که از این امر تهی برمی­خیزند، برقراری ارتباط با آن یا جهش بر فراز آستانه ایمان دلچسب خودمان، ممانعت می­شود.

البته، شکافی را ایجاد خواهد کرد، شکافی همیشگی میان ابژه یا متعلق مطلوب و تکامل آن، و این در واقع یک پیامد طبیعی خودآگاهی انتقادی است که عنصر اروس را درون لوگوس کانتی، حتی در عالی­ترین کامیابی آن و در واقع به عنوان جزئی از این کامیابی، حفظ می­کند.

در نتیجه، ارتباط ناگزیر به استعلا و تعیین مسیر مجدد انتقادی آن به قلمرو دائمی آن بازمی­گردد که بر یک شناخت –و بدین ترتیب یک ادراک- تأملی فردی دلالت کرده است که ما هستیم و وجود داریم. نقد، با هر دو وجه ایجابی و محدودکننده، برانگیزانندگی و ممانعت، یک اجرای غیرمستقیم دستور قدیمی «خودت را بشناس» به وسیله ابزارهای سخن و به وسیله ابزارهای سکوت، به وسیله ادعای استعداد و قابلیت و به وسیله پذیرش محدودیت و فناپذیری است.

ما بیشتر اینجا در این مورد مطلبی را منتشر کرده ایم

برگرفته از کتاب انقلاب فلسفی کانت

Original price was: 71400تومان.Current price is: 65000تومان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *