دانش محض طبیعت تحلیل استعلایی شامل دو بخش استتحلیل مفاهیم و تحلیل اصول - نشر پیله

دانش محض طبیعت

کتاب انقلاب فلسفی کانت
Rate this post
تحلیل اصول استعلایی

تحلیل استعلایی شامل دو بخش است: تحلیل مفاهیم و تحلیل اصول. تحلیل مفاهیم با مقولات سروکار دارد که مفاهیم زمینه منطق ترکیبی هستند و تحلیل اصول این مفاهیم را درون گزاره­ها بسط می­دهد. اینها گزاره­های (احکام) پیشینی تألیفی هستند که امکان­پذیر بودنشان بسته به پرسش از متافیزیک به عنوان یک علم است.

بنابراین تعجب ندارد که در اینجا ما بیشتر اصول موضوعه پایه علم مدرن را آن­طور که در خلال انقلابات علمی قرن هفدهم شکل گرفته­اند می­یابیم، از جمله اصول قابلیت سنجش ریاضی طبیعت، اتکاء به مشاهده، قانون علیت مکانیکی، قانون کنش و واکنش و بقاء یک کمیت یا مقدار فیزیکی پایه در طبیعت. به این دلیل، کانت نظریه اصول خود را همراه با مقولات در اساس خود، «دانش محض طبیعت» می­نامد، یعنی بنیادهای پیشینی علوم طبیعی تجربی.

کانت، مجموعه اصول خود را به عنوان «قواعد کاربرد عینی مقولات» تعریف می­کند. در اینجا عبارت «کاربرد عینی» به معنای کاربرد عینیت­بخشی است که یک ابژه را تشکیل می­دهد یا برمی­سازد. این کاربرد، بر پایه این اصل عالی بنا نهاده شده­است که «هر ابژه­ای تحت شرایط ضروری وحدت کثرات شهودِ یک تجربه ممکن قرار می­گیرد».

به عبارت دیگر، امکان­پذیر بودن یک موجود عینی –امکان­پذیر بودنی از این دست که یک چنین موجودی در طبیعت وجود خواهد داشت و آن­چیزی خواهد بود که هست- منوط به مطابقت با یک مجموعه شرایط پیشینی است که در صورتی باید به انجام برسد که یک وحدت ترکیبی از چند بازنمود در یک آگاهی رخ دهد.

و این جز اظهار و اثبات نظریه کپرنیکی نیست که کانت در اینجا آن را بازتعریف می­کند، بلکه با زبانی دقیق که با اشارات تلویحی آمیخته است [می­گوید]: «شرایط امکان­پذیر بودن تجربه به طور کلی، همزمان شرایط امکان­پذیر بودن ابژه تجربی نیز است».

به طرز متفاوتی، شرایط شناخت پیشینی که تحت آن ما قادر به متحد کردن بازنمودها در یک آگاهی و ایجاد یک تصور از جهان عینی علمی هستیم، دقیقاً مانند شرایط وجود وجودشناسانه هستند که تحت آنها ابژه­های [موجود] در آن جهان می­توانند آن­چیزی باشند که هستند و آن­چیزی که شناخت ما می­گوید که هستند.

از اینجا می­توان فهمید که مفهوم وجودشناسانه تغییر جهت کپرنیکی نه تنها ساختار شناخت را معین می­کند بلکه به همان اندازه ساختار وجود (تجربی) را نیز معین می­کند.

پیرو مقولات، دستگاه اصول استعلایی به چهار گروه بخش شده است. عناوین آنها بسیار دقیق است، اما آنها خواه «اصول متعارفه»، «پیش­فرض­ها» (anticipations)، «قیاسات» (analogies )یا «اصول موضوعه» نامیده شوند، همگی یک کار انجام می­دهند: پی­بردن و تشخیص لوازم مقدماتی احکام تألیفی پیشینی.

الف) اصول متعارفه شهود این را بیان می­کند که کلیه شهودها مقادیر یا کمیات گسترش­یابنده هستند. هر شهود، شهودی معین در زمان و غالباً در مکان نیز است و از آنجا که مکان و زمان دستگاه­های گسترش­یابنده­ای هستند که به عنوان ترکیبی از مؤلفه­های نامتجانس ساخته شده است که هر کدام بیرون از دیگری واقع شده­اند، [بنابراین] هر شهود جزئی و خاص نیز واجد یک مقدار گسترش­یابنده معینی است.

به­علاوه، این مقدار می­تواند به صورت ریاضی تعین یافته باشد، زیرا زمان و مکان که این مقادیر به وسیله آنها ایجاد شده­اند، به طور مساوی سرچشمه­های ریاضیات نیز هستند. بدین ترتیب، اصول متعارفه شهود ریاضیاتی­شدن طبیعت را امکان­پذیر می­سازد که یکی از ارکان علم مدرن از کپلر، گالیله و دکارت به این سو است. به عبارت کانت، آن اصل استعلایی است که گذر از ریاضیات محض به «ریاضیات» کاربردی «طبیعت» را تضمین می­کند که همه پدیدارهای طبیعی باید مطیع و تابع آن باشند.

آنچه که در اینجا فاهمه تحمیل می­کند، این است که همه پدیدارهای طبیعی باید از قوانین، اندازه­گیری­ها و نسبت­های کمی ریاضیات تبعیت کنند (نه یک ماده خود آشکار). به عبارت دیگر، توانایی ماده شهود (حس و غیره) برای تعین یافتن و کمی­شدن ریاضیاتی یک شرط پیشینی برای امکان­پذیر بودن طبیعت و متعلقات درون آن است.

ب) این ایده، مکمل خود را در پیش­فرض­های ادراک می­یابد. اصل آنها، بیان می­کند که هر احساسی (که بدون آن هیچ­گونه عینیت­بخشی نمی­تواند وجود داشته باشد) درجه قابل سنجشی از شدت برآن حمل می­شود. در اینجا ما با مقدار تشدیدی سروکار داریم نه مقدار گسترش­یابنده.

برای مثال در احساس درد یا تماشای یک شمع در حال سوختن، احساس ما یک زمان معین به طول می­انجامد؛ اما همچنین ما می­توانیم در یک آن، روی خود احساس متمرکز شویم و بپرسیم قدرت یا شدت درد یا چراغ چشمک­زن چقدر است. اصل کانت بیان می­دارد که درجه شدت باید همچنین خود را به بیان ریاضی­وار سوق دهد. این باعث می­شود که اصل قابلیت سنجش ریاضی طبیعت به حوزه احساس درونی نیز گسترش یابد، ازجمله روانشناسی تجربی و مشتقات آن.

ما قبلا اینجا در این مورد مطلبی را منتشر کرده ایم

برگرفته از کتاب انقلاب فلسفی کانت

Original price was: 71400تومان.Current price is: 65000تومان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *