سینمای شوروی
به رأی اغلب صاحبنظران و سینما پژوهان، دوران زمامداری ژوزف استالین (نیمه دههی 1920 تا سال 1953) در مقام رهبر حزب کمونیست شوروی، سختترین و البته بدترین بخش تاریخ سینمای شوروی است. در این سالها به فرمان وی هرگونه فعالیت هنری در شوروی، تحت قواعد و ضوابط دیکته شده از سوی حزب انجام میشد.
علاوه بر اینکه در صورت تشخیص حزب و نهادهای زیرمجموعهی آن مانند پلیس مخفی، هر یک از اهالی هنر در هر پست و مسئولیتی، به جرم دشمن طبقاتی، مزدور امپریالیسم،… بودن، محکوم به بند و زندان، تبعید و یا حتی اعدام میشدند.
بیشک سینما از این قاعده مستثنا نبود بهویژه اینکه بلشویکها نخست با استناد به جملهی معروف لنین: «سینما مهمترین هنر در میان همهی هنرها است» و همچنین با دقت در ویژگیهای رسانهای سینما، آن را ابزاری برای جلب حمایت تودهها و البته مشروعیت بخشی به خود میدانستند.
ادارهی سینما، ادارهی دولتی صنعت فیلم و عکس، کمیتهی هنرها و دهها اداره و کمیته و نهاد دیگر، مسئول نظارت بر تولید فیلمهای سینمایی از آغاز ارائهی طرح تا صدور مجوز اکران آنها بودند.
- از سوی دیگر حزب کمونیست از آغاز دورهی استالین، سیاست «سینما برای تودههای میلیونی مردم» را بهعنوان استراتژی کلی تولیدات سینمایی کشور اعلام کرد. حال چگونه یک کارگردان میتوانست با وجود اینهمه نظارت و باید و نباید، با تکیه بر خلاقیت خود فیلمی عامهپسند و درعینحال دارای ارزشهای ایدئولوژی کمونیسم و استالینیسم تولید کند، خود امری دیگر است.
البته در این میان نباید از تواناییهای هنری کارگردانانی همچون آیزنشتاین، پودوفکین، کولشوف، ورتوف و برخی دیگر غافل ماند؛ چراکه این عده تا حد امکان خلاقیت خود را حتی در ساختن فیلمهای فرمایشی نیز بکار برده و آثاری از خود برجای گذاشتند که هنوز هم سرمشق بسیاری از فیلمسازان جهان است.
ما قبلا اینجا در این مورد مطلبی را منتشر کرده ایم
برگرفته از کتاب سینمای شوروی