مطالعه انقلابها همواره از جذابیت خاصی خود برخوردار بودهاند. منحصربهفرد بودن انقلابها و نیز تاثیرات متعدد و اغلب غیرقابل پیشبینی در فرایند و پیامد انقلاب، این پدیده را به واقعیتی ویژه برای تحقیق و بررسی تبدیل میکند.
مطالعه انقلاب ها
علاوه بر این تلاش برای یافتن برخی همانندی ها و مشابهتها در زمینهها و چهارچوبهای کلی شکلدهنده به انقلابها، کارگزاران انقلابی، فرایندها و ساز و کارهای انقلابی و در نهایت پیامدها و نتایج برآمده از انقلابها، بهانجام پژوهشهای پیچیده و مجادلهآمیز در حوزه مطالعات تطبیقی انقلاب راه میبرد.
مطالعات تطبیقی ضمن اذعان به منحصربهفرد بودن یا یکه بودن برخی ابعاد انقلاب، بر مشابهتها و همسانیها نیز تاکید میکنند و توهم خاصبودگی در بعد شکلگیری، بعد تکوین، فرایند وقوع، ماهیت منازعات انقلابی و یا پیامدهای انقلابها را مورد نقد قرار میدهند.
از این منظر بازشناسی آنچه به ظاهر شناخته شده است نوعی خودشناسی ملی (اگر بتوان چنین تعبیری را درست دانست) را موجب میشود و ارتقاء آگاهی بخشیهای مفید در دو سطح عمومی و تخصصی را به ارمغان میآورد.
در قلمرو تخصصی علوماجتماعی و سیاسی تلاشهای مداومی برای درک و تحلیل علل، فرایندها، نقش کارگزاران و نتایج انقلابها صورت گرفته است و نظریههای مختلف بهبررسی عوامل مختلف موثر بر انقلابها پرداختهاند. کتاب حاضر ضمن نقد و بررسی رویکرد ساختاری به مثابه یک چهارچوب منسجم برای مطالعه انقلابها، به بیان کاستیهای آن میپردازد و لزوم توجه به شرایط عینی و انضمامی بروز جنبشهای انقلابی را یادآور می شود و نابسندگی آنها را نشان میدهد.
در این راستا به متغیرهایی همچون مداخله دولت در فرایند تخصیص و انباشت سرمایه و پیامدهای ناشی از آن، شرایط مناسب برای شکلگیری ائتلافهای فراگیر، چگونگی مواجهه دولتها با شرایط دشوار، نقش ایدئولوژیها، تاثیرگذاری عامل سرکوب و شیوه عمل نیروهای مسلح، حمایت خارجی، ویژگیهای مخالفان و. . . توجه میشود.
فرایند شکلگیری حکومت انحصاری و رقابت بر سردسترسی بهمنابع تاثیرگذار در کنار نوع مواجهه گروهها و طبقات اجتماعی با دولت و نیز نسبت به یکدیگر در کنار نقش تضادها و ستیزهها میان نیروهای اثرگذار و همچنین نحوه نقشآفرینی نخبگان، در نهایت در سه کشور مورد مطالعه به نتیجهای منتهی میشود که نویسنده بر آنها نام انقلاب اجتماعی و انقلاب سیاسی میگذارد.
در این زمینه: مطالعه تطبیقی انقلاب های اجتماعی
برگرفته از کتاب مطالعه تطبیقی انقلاب های اجتماعی