استفاده از یک تسهیلگر کاملا آموزش دیده نقش یک تسهیلگر دقیقاً چیست؟  - نشر پیله

نقش یک تسهیلگر دقیقاً چیست؟ 

کتاب جلوه برتری رهبری نوین در اقتصاد و سیاست
Rate this post

استفاده از یک تسهیلگر کاملا آموزش دیده و بی طرف- در اوایل دهه 1990، جنرال الکتریک تیم مبتکری را با عنوان “حل مسائل” راه‌اندازی کرد. این یک ابتکار در سطح شرکت بود که به منظور شروع جمع‌آوری تیم‌هایی از کارمندان برای “حل” مشکلات به اجرا درآید. در بسیاری از بخش‌های شرکت این یک الزام بود که هر یک از این تیم‌ها یک تسهیلگر آموزش دیده و بی‌طرف داشته باشند. در بیشتر موارد، حتی پر دردسرترین تیم‌ها نیز به دلیل حضور تسهیلگر توانستند نتایج مثبتی کسب کنند.

نقش یک تسهیلگر دقیقاً چیست؟ یک تسهیلگر برای کمک به تیم در آنجا حضور دارد. تسهیلگران وارد محتوا نمی‌شوند و در عوض بر روند جلسه تمرکز می‌کنند. این بدان معناست که قبل از جلسه، تسهیلگر اطمینان حاصل خواهد کرد که دستور کار وجود دارد، تعریف روشنی از موفقیت به نظر می‌رسد و دامنه مشکل به خوبی مشخص شده و از افراد مناسبی دعوت به همکاری شده است.

نقش تسهیلگر

در طول جلسه، آنان برنامه‌ای را دنبال می‌کنند که کمک می‌کند شانس حضور تیمی شرکت‌کنندگان در یک تیم (آب کردن یخ افراد در جلسات و تمرینات تیمی) را بهبود ببخشند و در عین حال، ابزاری را برای کمک به تیم در تجزیه و تحلیل داده‌ها و نتیجه‌گیری و همچنین کمک به تیم برای رسیدن به اتفاق نظر در راه پیش رو فراهم می‌آورند. اجماع زمانی حاصل می‌شود که همه اعضای تیم به توافق برسند که شاید گزینه اول آن‌ها نبوده باشد، اما برای اینکه با یک توصیه رو به جلو حرکت کنند، برای آن‌ها قابل قبول است.

به منظور کمک به تیم‌ها برای دستیابی به نتایج مثبت، بسیار حائز اهمیت است که تسهیلگر بی‌طرف باشد. اگر این تصور وجود داشته باشد که تسهیلگر در تلاش است تا گروه را به سمت نتیجه خاصی سوق دهد، آن تیم فکر می‌کند که این جلسه ساختگی است و مدیر جاسوسی را در اتاق قرار داده است تا مطمئن شود تیم به نتیجه‌ای می‌رسد که مدیران می‌خواهند. بنابراین، بهترین تسهیلگر کسی است که خارج از حوزه، بخش یا حتی خارج از کل سازمان باشد.

به خاطر داشته باشید که فقط تیم‌هایی که برای تصمیم‌گیری‌های مهم دور هم جمع شده‌اند به یک تسهیلگر احتیاج دارند. همچنین، با کسب تجربه همکاری و تیمی، نیاز به تسهیلگر کاهش می‌یابد. استفاده از تسهیلگران واقعاً بی‌طرف، قوی‌ترین شاخصی است که سازمان دارای یک رهبر تمایل دارد سرمایه‌گذاری‌های لازم را برای حرکت سازمان به سمت همکاری انجام دهد.

در این زمینه: مروری بر کتاب جلوه برتری رهبری نوین در اقتصاد و سیاست

برگرفته از کتاب جلوه برتری رهبری نوین در اقتصاد و سیاست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *