نخستین فرمان در مورد تأسیس کمیته‌ی کوتاه‌مدت سینما کمیته کوتاه مدت سینما - نشر پیله

کمیته کوتاه مدت سینما

کتاب سینمای شوروی
Rate this post

طی سال‌های 30-1929 دولت اتحاد جماهیر شوروی درزمینه‌ی صنعت سینما چندین فرمان صادر کرد. نخستین فرمان در مورد تأسیس کمیته‌ی کوتاه‌مدت سینما بود که وظیفه‌ی آن برنامه‌ریزی برای رشد و توسعه‌ی آتی یک صنعت سینمایی متمرکز در شوروی بود.

کمیته سینما

بااین‌حال پیشنهاد‌های کمیته‌ی مزبور درباره‌ی سازمان‌دهی مجدد صنعت سینما، برای تکمیل و تصویب نهایی به یک کمیسیون ویژه‌ی کمیته‌ی مرکزی حزب کمونیست ارسال می‌شد.

دومین فرمان دولت که در 10 ژوئیه 1929 به تصویب رسید فرمانی «در مورد معافیت مالیاتی صنعت سینما» بود که در آن پیشنهاد آزادسازی حوزه‌ی تولید تجهیزات سینمایی از مالیات کسب‌وکار و همچنین معافیت‌های مالیاتی عمومی دولتی و محلی برای سینماهای وابسته به مؤسسات، شرکت‌های صنعتی، واحدهای نظامی، مؤسسات آموزشی و غیره ارائه شد.

در حقیقت طی این فرمان یک امتیاز کوچک به صنعت سینما داده‌شده بود چراکه بخش تولید تجهیزات سینمایی در آن سال‌ها هنوز نسبتاً کوچک و در زمره‌ی صنایع خُرد محسوب می‌شد بنابراین مالیات‌های اخذشده توسط دولت در این خوزه نمی‌توانست چندان زیاد باشد که برداشتن آن‌ها امتیازی برای تولیدکنندگان در پی داشته باشد.

از سوی دیگر هرچند حذف مالیات سینماهای وابسته به مؤسسات مختلف و تأسیسات سیّار، بی‌گمان یک اقدام مثبت ارزیابی می‌شد اما این عمل هیچ کمکی به وضعیت اقتصادی سالن‌های سینمای شهری نکرد. سالن‌هایی که پول مشمول مالیاتی که می‌توانست به سود صنعت سینما باشد را تولید می‌کردند. مضاف بر اینکه در طول دهه‌ی 1930 که صنعت به‌تمامی منابع مالی ممکن نیاز داشت، دولت مالیات بر بلیت‌های سالن‌های سینما را به‌طور مداوم افزایش می‌داد.

بعدازاین فرمان‌های بیشتری نیز برای تأسیس صندوق‌های مالی فیلم‌سازی به‌منظور تأمین مالی روند گسترش شبکه‌ی سینمایی کشور از سوی حزب صادر شد، البته بیشتر این احکام همانند سابق در همان مرحله‌ی صدور حکم کاغذی باقی ماند و به مرحله‌ی عملیاتی نرسیدند.

پس‌ازاین در 7 دسامبر 1929 فرمان دیگری به مدیران مؤسسات سینمایی کشور ابلاغ شد که طی آن می‌بایست ایشان بخش ویژه‌ای را برای تولید فیلم‌های سیاسی-آموزشی تأسیس می‌کردند. بر اساس این فرمان، استودیو‌ها باید سی درصد از بودجه‌ی سالانه‌ی خود صرف ساخت چنین فیلم‌هایی می‌کردند.

مضاف بر این اتحادیه‌ی کمیساریایی‌ها موظف شد تا منابعی را برای تولید آثار سینمایی سیاسی- آموزشی اختصاص دهد. بااین‌وجود مهم‌ترین احکامی که در سال‌های نخستین این دهه از سوی حزب و دولت صادر شد معطوف به فرمان‌هایی بود که تعیین‌کننده‌ی ساختار و نحوه‌ی اداره‌ی صنعت سینمای شوروی بود.

در این زمینه: اهداف سیاسی سینمای شوروی

برگرفته از کتاب سینمای شوروی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *