مروری کوتاه بر کتاب فرهنگ توصیفی اگزیستانسیالیسم صد و یک مفهوم کلیدی
کتاب پیش روی، دربارهی مکتب فلسفی اگزیستانسیالیسم است. این اثر به مقولههای گوناگون اگزیستانسیالیستی در قالب جستارهای کوتاه و بسیار فشرده پرداخته است. همچنین نویسنده به معرفی اندیشمندانی که چه در عرصهی فلسفه و چه در حوزهی داستاننویسی و خلق نمایشنامه، از مشاهیر اگزیستانسیالیستی قرنهای 19 و 20 بودهاند، پرداخته است. او تلاش کرده تا آثار شاخص و اندیشههای محوری بزرگانی چون کییرکگور، نیچه، هایدگر، سارتر، کامو، دوبووار، بکت و غیره را به اختصار بیان کند. از همین روی این اثر میتواند در راهیابی خوانندهی فارسی زبان به جهان اگزیستانسیالیسم بسیار فایدهمند باشد. با این همه، بستر فرهنگی و اجتماعی پیدایش اگزیستانسیالیسم در سنت فلسفی غرب، چیزی است که خلاء آن در این کتاب کاملا به چشم میآید. از این رو لازم میدانم که در این مقدمه با پیروی از سبک و سیاق جاری در کتاب، به اختصار به بازنمایی زمینههای بروز و ظهور اگزیستانسیالیسم اشاره کنم.
در نیمه ی دوم قرن هجدهم میلادی امانوئل کانت، فیلسوف بزرگ دوران روشنگری آلمان، با نقد عقل نظری، سلطه ی بی رقیب عقل دکارتی را به چالش کشید. در ابتدای قرن نوزده میلادی، دیگر فیلسوف آلمانی، فردریش ویلهلم شلینگ با تاثیرپذیری از فلسفهی کانت و غایتمند انگاشتن طبیعت فلسفه ی رمانتیک را پایه گذاری کرد و در همین دوران آرمانهای فلاسفه ی روشنگری در زوایا و اضلاع گوناگون به ویژه در بهرهبرداری از طبیعت، پیشرفت های تکنولوژیک و فراموشی هستی انسان، مورد نقد و بازاندیشی قرار گرفتند. در نیمه ی اول قرن نوزده با گسترش سیر اندیشه ی نقادی نسبت به دستاوردهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دوران مدرن، اندیشههای اگزیستانسیالیستی در آثار فیلسوف دانمارکی، سورن کییرکگور، که خود از شاگردان شلینگ بود، تبلور و تجلی یافت و در پایان همین قرن با تعمیق نقادی از دوران سوژه محوری، نگره های اگزیستانسیالیستی در آثار فردریش نیچه قوام بیشتری پیدا کرد. او به نقد بنیادین اندیشهی حاکم بر فلسفه ی غرب از سقراط به بعد پرداخت، اندیشه ای که از نگاه او موجب پیدایش نهیلیسم در جهان مدرن شده بود.
در قرن بیستم میلادی با گسترش اندیشههای فلسفی و رشد گسترهی تکنولوژی و دگرگونی اوضاع اقتصادی و اجتماعی و وقوع دو جنگ جهانی، ما شاهد شکوفایی مکتب اگزیستانسیالیسم در جهان غرب هستیم و در همین قرن است که بزرگان تفکر اگزیستانسیالیستی، نظیر هایدگر، یاسپرس، سارتر و دیگران ظهور میکنند و به نشر آثار خود می پردازند.
شایان ذکر است که برگردان فارسی کتابی فلسفی، آن هم با داشتن حداکثر فشردگی در بیان مفاهیم، دشواریهای خاص خود را دارد و همهی تلاش مترجم بر آن بوده که تا حد توان، به گونهای که مخل معنا نباشد، آن را به روشنی به فارسی برگرداند.
به مجموعه کتابهای خودآموز 101 مفهوم کلیدی خوش آمدید. امیدواریم که این کتاب و کتابهای دیگر این مجموعه برای شما مفید، جذاب و آموزنده باشند. هدف این مجموعه طرح نگاهی اجمالی به طیف گستردهای از موضوعات به شیوهای دلپذیر و آسان یاب است.
هر کتاب از این مجموعه شامل 101 شرح کوتاه از مفاهیم کلیدی یا اصطلاحات بنیادین موضوع مورد بحث آن است. بخشهای مختلف کتاب، به منظور دستیابی آسانتر، به ترتیب حروف الفبا قرار گرفتهاند. تمامی کتابهای این مجموعه به شکلی نوشته شدهاند که برای هر کس با هر سطح دانشی از آن موضوع، قابل درک باشند. خواه شما خوانندهای معمولی بوده و خواه در حال آماده شدن برای ورود به دانشگاه باشید و یا اگر به تازگی وارد دانشگاه شده اید،این کتابها برای شما مفید خواهند بود.
در طراحی این مجموعه سعی کردهایم که آمیزهای ازیک متن آموزشی و یک واژهنامه تألیف کنیم. ما اعتقاد داریم که بسیاری از متون آموزشی چنان مفصلاند که مراجعه به آنها آسان نیست و از سوی دیگر مدخلهای واژه نامهها نیز چنان مجملاند که جزئیات کافی را به دست نمیدهند. مجموعه خودآموز 101 مفهوم کلیدی، بهترینهای هر دو سپهر را در اختیار شما قرار میدهد! برای یادگیری مفهوم مورد نظرتان به مطالعهی تمام کتابهای مجموعه و رعایت ترتیب خاصی نیاز ندارید. هر زمان که احساس کردید نیاز به دانستن معنای اصطلاحی دارید، کتاب را باز کنید. آن جا توضیح مختصر و در عین حال جامعی را خواهید یافت که در نوشتن مقالات و تکالیف به شما کمک خواهد رساند. تلاش شده است تا توضیح اصطلاحات به روشنترین شکل ممکن باشد، همچنین تنوع اصطلاحات نیز بر اساس ارزشهای آکادمیک آنها لحاظ شده است.
پس اگر به کتابی مناسب و آسان فهم برای یادگیری موضوعی نیاز دارید، خودآموز 101 مفهوم کلیدی برای شما مناسب است.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.