هدف هر انقلابی همواره پایه گذاری آزادی به عنوان یک فضای سیاسی است درباره انقلاب - نشر پیله

درباره انقلاب

کتاب درآمدی بر هانا آرنت فیلسوف آزادی
Rate this post

هدف هر انقلابی همواره «پایه گذاری آزادی» به عنوان یک فضای سیاسی است که در آن انسان‌ها بتوانند به صورت علنی صحبت و عمل نمایند، این «پایه گذاری آزادی» می‌تواند به تنهایی اِعمال خشونت را توجیه کند. در ضمن در اینجا کمتر موضوع سرنگونی یک جامعه قدیمی، بلکه بیشتر موضوع تأسیس یک اجتماع جدید مطرح است که می‌بایست آزادی شهروندان خود و همچنین به صورت بالقوه آزادی همه بشریت را تضمین نماید.

انقلاب

به ویژه آخرین اندیشه بسیار مدرن بود و برای اولین مرتبه در انقلاب فرانسه حائز اهمیت شد، چون این انقلاب بر خلاف مبارزات باستانی و قرون وسطایی آزادی خواهانه، خواستار آزادی، برابری و برادری برای همه انسان‌ها بود. بر طبق توصیف هانا آرنت در کتاب «دربارۀ زندگی عملی»، توانایی اقدام خودانگیخته و به این ترتیب آغازی جدید در جهان برای وقوع یک انقلاب از اهمیتی تعیین کننده برخوردار است.

این توانایی اغلب با اقدامات خشونت آمیزی نظیر قتل هابیل توسط قابیل یا قتل رمولوس توسط رموس یا به طور کلی با فرماندهی و گردانندگی جنگ ربط داده می‌شود. با وجود اینکه خشونت در جنگ ضروری دانسته می‌شود، یک انقلاب صرفاً از طریق آغاز جدیدِ موجود در آن مشروعیت می‌یابد، که به هیچ وجه نمی بایست با استفاده از خشونت به همراه باشد، در هر صورت موفقیت طولانی مدت یک انقلاب زمانی آشکار می‌شود که بتواند آزادی تازه پایه گذاری شده را از طریق وضع یک قانون اساسی تثبیت نماید.

به نظر هانا آرنت انقلاب آمریکا در سال 1766 مثال خوبی در مورد این واقعیت است که یک انقلاب بدون خشونت نیز می‌تواند روی دهد، حتی اگر بسیاری از مورخین از وقایع آمریکا در سال 1766 دقیقاً به دلیل عدم وجود خشونت صرفاً به عنوان شورش مالیاتی یاد کنند.  این وقایع از معدود مواردی بودند که در آنها یک اجتماع، بر مبنای خواست آزادی در چارچوب یک انقلاب تأسیس شد و به صورت بلند مدت توانست محفوظ باقی بماند.

پدران بنیان‌گذار آمریکای نوین موفق شدند بدون مزاحمتِ فقر، بیماری، اضطرار و همچنین بدون مزاحمتِ احساس ترحم که همواره «بهترین‌ها را در همه انقلاب ها» تحت تأثیر قرار داده و توانایی قضاوت آنها را محدود کرده بودند برای آزادی در کنش‌های خودانگیخته و همچنین در قانون اساسی، فضایی در نظر گیرند.

در این زمینه: دیدگاه هانا آرنت نسبت به کانت

برگرفته از کتاب درآمدی بر هانا آرنت فیلسوف آزادی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *