توتالیتر
هانا آرنت در بخش سوم از «عناصر و خاستگاههای حاکمیت مطلقه» تلاش میکند حاکمیت مطلقه (که به آن «حاکمیت توتالیتر» نیز گفته میشود) را به عنوان شکلی جدید از حکومت توصیف نماید و آن را به عنوان موضوع پژوهش علوم سیاسی تثبیت نماید.
وی از نازیسم و استالینیسم به عنوان شکلهایی از این نوع حکومت نام میبرد. از نظر هانا آرنت نازیسم و استالینیسم در زیر مجموعه شش شکل از حکومتی که ارسطو توصیف کرده، یعنی دموکراسی، نخبه سالاری، پادشاهی و شکلهای مختلف آن نظیر غوغا سالاری (حکومت اوباش)، الیگارشی و دیکتاتوری قرار نمی گیرند.
از نظر هانا آرنت با اینکه ناسیونال سوسیالیسم و استالینیسم هر کدام دارای عناصر دیکتاتورمابانهای هستند، اما به دلیل برخورداری از برخی ویژگیهای نامتعارف و از لحاظ تاریخی جدید، از دیکتاتوری کلاسیک متمایز میشوند.
در کنار اصلِ پیشوا به ویژه ساختار پیازی شکل دستگاه حاکم (تقسیم بندی سلسله مراتبی حکومت به سطوح مختلف، سطوحی که با یکدیگر همپوشانی دارند)، ایجاد هرج و مرج سازمانی از طریق ایجاد ادارات مشابه و توزیع نامشخص اختیارات،
تبدیل یک حزب به یک جنبش، توسعه یک ایدئولوژی که هدایت کننده اقدامات باشد، اِعمال وحشت و ایجاد اردوگاههای اجباری کار از جمله مواردی هستند که به عنوان الگویی برای یک جامعه تحت حاکمیت توتالیتر عمل میکنند.
هانا آرنت به عنوان بارزترین نمونه از هرج و مرج بوروکراتیک سازمانی در نظام ناسیونال سوسیالیسم از وجود موازی سه مرجع نام میبرد که مسئولیت سیاست خارجی را عهده دار بودند: در کنار وزارت امور خارجه، دفتر روزنبرگ و دفتر ریبنتروپ نیز ایجاد گشتند که به ترتیب مسئول روابط با کشورهای شرق و جنوب شرقی اروپا و همچنین کشورهای غربی بودند.
همین امر در مورد تأسیس مؤسسه پژوهش در مورد مسئله یهود در مونیخ در سال 1933 نیز برقرار بود، چون هفت سال بعد مؤسسهای با نامی مشابه در فرانکفورت با مدیریت آلفرد روزنبرگ شروع به کار کرد، در برلین نیز بخش ویژهای برای مطالعه یهودیت در «اداره اصلی امنیت رایش» با مدیریت آدولف آیشمن ایجاد گشت.
بر طبق نظریه هانا آرنت در اینجا نه ایجاد تصادفی و غیرعمدی ادارات و مسئولیت ها، بلکه یک استراتژی گمراه کننده و هدفمند جهت تبدیل یک حزب به یک جنبش موضوع حائز اهمیت است؛ ادارات و نهادها صرفاً از این طریق میتوانستند بخشی از یک جنبش به حساب آیند.
برگرفته از کتاب درآمدی بر هانا آرنت فیلسوف آزادی
ما قبلا اینجا در این مورد مطلبی را منتشر کرده ایم